Göndör Tamás

Göndör Tamás

Ha kilátástalan a helyzet….

Ha úgy érzed, egy olyan mókuskerékben tekersz minden nap, aminek nem látod értelmét vagy csak nem érzed jó magad benne, akkor a következő kérdésekre adj magadnak választ kérlek!

 • miért érzel így?
 • mi okozza vagy mik okozzák a probléma forrását?
 • tudsz-e változtatni rajta?
 • akarsz-e rajta változtatni rajta vagy már beletörődtél?
 • ki miatt kerültél ebbe a helyzetbe?
 • milyen külső körülmények okozzák a problémát?

Ezekre a kérdésekre ne fejben, hanem egy darab papíron add meg magadnak a válaszokat.

Miért fontos ez?

Mert ha leírsz egy problémát, akkor az agyad el kezd dolgozni a megoldáson. Ilyenkor az egy bizonyos része kreatív funkcióba kapcsol. Természetesen nem csoda fog történni, ezt ne is várd ettől.

Azonban az első lépést megtetted abba az irányba, ami ahhoz szükséges, hogy változás történjen az életedben vagyis válaszold meg a kérdéseket.

Akkor haladj tovább kérlek, ha ezzel megvagy.

Ha ez készen van, látod azokat a külső körülményeket, amik ebbe a helyzetbe hoztak téged.

Viszont ezt most le kell zárnod magadban. Tudom, nem egyszerű, de egyelőre csak addig tedd félre ezeket a dolgokat, míg ezzel az anyagot végig nem olvastad.

Most kell olyan üzemmódba kapcsolnod, amikor a megoldásokat megkeresed a problémára.

Ezt sajnos sokan nem teszik. Előfordulhat, hogy saját magad nem tudod megoldani a problémát, ilyenkor körül kell nézni, ki tudna neked segíteni. Fontosnak tartom, hogy a megfelelő embert nem biztos, hogy a közvetlen környezetedben fogod megtalálni.

Szóval, ha megválaszoltad a kérdéseket látni fogod a tényleges problémákat. A kérdés az, hogyan fogsz tudni ezen változtatni?

Úgy, hogy a jelenlegi gondolkodásmódod átváltod problémamegoldó gondolkodássá. Az akadályokat csupán egy helyzetnek tekinted, majd pedig egy kihívásnak. Így teljesen más keretet kap az egész és el tudsz kezdeni dolgozni a helyzeten.

Ha tudod, hogy a munkahelyeden rosszul érzed magad, anyagi, emberi kapcsolatok vagy bármi más miatt akkor a következőt érdemes átgondolni.

Tudsz-e megoldást találni a problémára?

Pl.: Tegyük fel értékesítő vagy. Kevés az alapbéred vagy nincs és jutalékért dolgozol. Hogyan kereshetnél többet?

 1. önfejlesztéssel kell foglalkoznod.
 2. stratégiát kell kidolgoznod és célokat felállítanod
 3. ezeket napi kis célokra lebontani és a legfontosabb
 4. CSELEKEDNI, minden nap, hogy ezek megvalósuljanak

Nézz szét magad körül a vállalatnál. Ki az, aki hasonló munkakörben sokkal több pénzt visz haza, mint te? Van ilyen? Akkor lehetséges nem-de? Le kell másolnod őt! Hidd el csak idő kérdése, és ha ugyan azt csinálod, mint ők, meg lesz az eredménye!

Lehet, korábban kell bemenned, vagy később maradnod, kedvesebbnek lenni a vevőkkel vagy vendégekkel, vagy az értékesítési folyamatodon kell változtatnod.

Egy biztos, nem a szerencsén múlik. Ezt már sokszor hallottam. Lehet, persze, hogy előfordul bár én még nem találkoztam ilyen helyzettel, legalábbis azon ügyfeleimnél, akiknek már segítettem a témában.

Meg kell vizsgálnod, mivel foglalkozol a munkaidődben!

 • Ténylegesen azzal foglalkozol vagy mással ütöd el az időd!
 • Csacsogsz a kolléganőkkel vagy többször kimentek dohányozni (mint kellene)?
 • Esetleg telefonon beszélsz a barátaiddal vagy csak az interneten lógsz?

Meg kell nézned egy napod, mivel töltöd el. Azokat a dolgokat, amik nem visznek előrébb a munkádban, félre kell tolni.

Mikor ma hazamész, nézz szét pl. a Youtube-on, milyen olyan videók lehetnek segítségedre, amik ennek a problémának a megoldásában segíthetnek. Keress olyan könyveket, amik időmenedzsment-el és azzal foglalkoznak, hogyan tudsz egyre többet eladni vagy jobbat szolgáltatni.

Amíg ez nem történik, meg és nem tanulsz meg új dolgokat, nem fejleszted magad és nem próbálsz ki különböző módszereket addig nem is fog sikerülni.

Az már más kérdés, ha ezeket nem vagy hajlandó megtenni, mert akkor az is kérdés, hogy szeretnél-e ennél a cégnél jól keresni és magasabb pozícióba kerülni!?

Ha nem a válasz, akkor másik munkahelyet kell keresned, mert ha itt egyáltalán nem tudod elképzelni a jövődet, akkor esélyed sincs arra, hogy te legyél a legjobb vagy jól keress, mert nem lesz meg az égő vágyad arra, hogy házon belül változtass.

Szóval, ha

 1. meg vagy elégedve a munkahelyeddel akkor önfejlesztésben kell gondolkodnod és a legjobb kollégáktól el kell lesni miért sikeresek, hívd meg őket egy kávéra
 • ha nem vagy elégedett, akkor olyan munkahelyet szükséges választanod, ahol jól fogod érezni magad
 • a jelenlegi munkahelyed mellett elindítasz egy olyan kiegészítő „vállalkozást” amit valóban szeretsz csinálni és azon kell gondolkodnod, hogyan kereshetnél vele pénzt, általában ez egy hobby szokott lenni. Ha most azt mondod magadban, hogy ezzel nem lehet pénzt keresni, kérlek gondold át újra és azt nézd meg, hogyan lehetne pénzt keresni (papírt tollat ne felejtsd)

Az utóbbi témában érdemes elolvasnod a szabadság receptjei sorozat 1-2-3 részét, az Önmegvalósítás témakörében.

Szóval, ha úgy érzed, kilátástalan a helyzet, akkor válaszold meg kérlek a kérdéseket úgy, hogy leírod őket és a felmerülő akadályokat egy helyzetnek vagy kihívásnak tekinted, és azon dolgozol, hogy megoldódjon.

Hidd el, ha elkezdesz dolgozni rajta, meg lesz az eredménye

Bármi kérdésed lenne ezzel vagy más témával kapcsolatban, fordulj hozzám bizalommal:

kapcsolat@gondortamas.hu

Baráti ölelés

Göndör Tamás

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük